FORE!

FORE! De naamgever van deze website en helaas, een veel gebruikte kreet op de golfbaan. Iedere golfer roept het wel eens, de één wat meer dan de ander, maar zelfs de pro’s kunnen er soms niet onderuit.

Zelf heb ik altijd gedacht dat Fore staat voor ‘Flying object returning to earth’. Het klonk vrij logisch en ook best grappig maar dit is helaas niet waar. Over de werkelijke oorsprong bestaan 3 theorieën.

Phil Mickelson roept FORE!

Theorie 1. Fore is afgeleid van het woord Forecaddie

Vroeger gebruikten golfers ‘forecaddies’. Een forecaddie was iemand die op elke hole vooruit liep en keek waar de bal van de speler eindigde. Het gebruikt van een forecaddie werd voor het eerst genoemd in het begin van de 19e eeuw. Golfballen waren in deze tijd erg duur en doordat er iemand vooruit liep en precies zag waar de ballen eindigden werden er minder kwijt geraakt.

Het wordt aangenomen dat golfers naar hun forecaddie riepen zodat hij wist dat de bal geslagen was. Door de tijd heen is dit verkort in Fore!

Theorie 2. Fore heeft een militaire achtergrond

In de tijd dat er nog musketten gebruikt werden, schoot een heel peloton vaak tegelijk hun musket af waarna zij moesten herladen. Een ander peloton legde dan aan en schoot vaak over het andere peloton heen. Fore! Zou gebruikt zijn om het voorop staande peloton te waarschuwen hun hoofd laag te houden.

Deze theorie wordt niet ondersteund door historici. Hoewel zij erkennen dat Fore gebruikt werd in het leger bestaat er geen verbinding met golf. Het is niet duidelijk hoe de term vanuit het leger is overgewaaid naar het golf en daarom wordt deze theorie dan ook niet erkend.

Theorie 3. Ware Before!

De derde theorie is de leukste van de drie. Deze theorie komt voort uit een verhaal van John Knox, een inwoner en dominee van het plaats Leith. Het verhaal vindt plaats rond 1550, in de tijd van oorlog tussen Schotland en Engeland. Engeland belegerd de stad bij de oostelijke poort. Deze poort was gelegen naast de golfbaan, Leith Links.

In zijn verhaal vertelt hij hoe Schotse soldaten ‘Ware Before!’ riepen als ze aangevallen werden. Dit betekende zoiets als ‘Van onderen’ en was dus bedoeld om elkaar te waarschuwen om te bukken of dekking te zoeken.

Waarschijnlijk werd er niet gegolft in tijd van belegering maar gebruikten de Schotse soldaten het zelf ook om de golfers te waarschuwen als ze aan het oefenen waren bij de oostelijke poort. De golfers, die als er niet gevochten werd wel konden golfen, moesten dus bukken als ze ‘Ware Before’ hoorden. Er wordt dus gedacht dat de golfers dit hebben overgenomen en hebben afgekort naar Fore.

De golfers op Leith Links waren grotendeels invloedrijke politici. Het is dus heel aannemelijk dat anderen buiten Leith deze term hebben overgenomen en dat het uiteindelijk door heel Schotland en later over de hele wereld is verspreid.

De echte herkomst van Fore! zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden. Voor mij zijn theorie 1 en 2 het meest plausibel maar welke van de twee durf ik niet te zeggen. Wat ik wel weet is dat als ik Fore! hoor op de golfbaan ik dekking zoek, net als de soldaten in Leith. Het is dan wel geen enorm rotsblok afgevuurd door de Engelsen, een golfbal kan toch hard aankomen.

#Fore #Golfen #Geschiedenis

Hoi, ik ben Vincent, student toerisme en golfgek. Ik golf inmiddels al 12 jaar en heb handicap 5. Ik houd van geschiedenis en (nutteloze) feitjes. Althans, mijn vrienden vinden ze nutteloos en worden er soms helemaal gek van. Oordeel vooral zelf, je zal er genoeg tegenkomen op deze website. 
Ik heb een passie voor reizen en er zullen op deze website dan ook veel reisverslagen en mooie golfbanen en bestemmingen voorbij komen.
Ik ben nog niet erg thuis in het gebruik van gadgets maar hierdoor probeer ik met een frisse kijk producten te beoordelen.
Over de Blogger
Volg Fore Golf Blog 

Volg Fore Golf Blog op Facebook, Twitter en Instagram voor leuke filmpjes, mooie foto's en updates van nieuwe blogs op deze website.

  • Facebook
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon