Het echte 'Home of Golf'

St. Andrews heeft heel toepasselijk de naam ‘Home of Golf’. Golf is namelijk hier ontstaan en voor het eerst gespeeld. Maar klopt dit wel?

Golf in Loenen aan de Vecht

De oorsprong van golf is vrij moeilijk te achterhalen. En er zijn verschillende theorieën over het ontstaan. Een ding dat zeker is, is dat golf niet van de ene op de andere dag ontstaan is.

In zowel het Romeinse Rijk als in China werd een spel gespeeld dat mogelijk de voorloper is van golf. In het Romeinse Rijk werd pangea gespeeld en in China was dit chuiwan. Chui betekent slaan en wan betekent bal. Pangea leek echter meer op het huidige hockey terwijl chuiwan erg veel overeenkomsten heeft met golf. Het doel van chuiwan was namelijk om een bal in een gat in de grond te slaan. Chuiwan lijkt dan ook een meer voor de hand liggende voorloper dan pangea. De eerste vermelding van chuiwan was in 943.

Chuiwan is hoogstwaarschijnlijk in de 13e eeuw naar Europa gekomen. In de 13e eeuw was de opmars van het Mongoolse rijk dat op haar hoogtepunt tot aan Europa liep. Er wordt gedacht dat de Mongolen Chuiwan hebben geïntroduceerd in Europa.

De eerste vermelding van het spel in Europa was in 1297 in Loenen aan de Vecht, hier in Nederland. Hier werd colf gespeeld met een leren bal en een houten colf. Colf betekent stok of knuppel. De bedoeling was om een bal over een afstand van honderden meters in een doel te slaan. Colf leek erg op het huidige golf en wordt door veel historici dan ook gezien als het eerste echte golf.

Golf is in Schotland waarschijnlijk geïntroduceerd door Hollandse zeevaarders. De eerste vermelding van golf in Schotland was in 1457. Koning James II verbood het spel omdat het te veel gespeeld werd en de bevolking niet meer goed leerde boogschieten. Iets dat de koning belangrijk vond in de tijd van oorlog. Ongeveer 50 jaar later werd het spelen weer toegestaan nadat Koning James IV het zelf was gaan spelen. De naam golf is afgeleid van het Nederlandse woord colf.

In de loop van de jaren heeft golf zich in Schotland verder ontwikkeld tot de sport die het nu is. Golf is niet ontstaan in Schotland maar het spel zoals we dat nu kennen dus wel. De regels en het feit dat golf over 18 holes gespeeld wordt, werden bepaald in het Schotse St. Andrews.

Schotland heeft dus enig recht op spreken maar de oorsprong van golf ligt zeker buiten Schotland. China, de Mongolen en vooral Nederland hebben een groot aandeel gehad in het ontstaan van golf. Daar kunnen we als Nederlanders toch wel een beetje trots op zijn.

De volgende keer als je een trotse Schot tegenkomt weet je wat je moet zeggen: ‘Niet St. Andrews, maar Loenen aan de Vecht is het echte ‘Home of Golf.’’

#Geschiedenis #StAndrews #Golfen #LoenenaandeVecht

Hoi, ik ben Vincent, student toerisme en golfgek. Ik golf inmiddels al 12 jaar en heb handicap 5. Ik houd van geschiedenis en (nutteloze) feitjes. Althans, mijn vrienden vinden ze nutteloos en worden er soms helemaal gek van. Oordeel vooral zelf, je zal er genoeg tegenkomen op deze website. 
Ik heb een passie voor reizen en er zullen op deze website dan ook veel reisverslagen en mooie golfbanen en bestemmingen voorbij komen.
Ik ben nog niet erg thuis in het gebruik van gadgets maar hierdoor probeer ik met een frisse kijk producten te beoordelen.
Over de Blogger
Volg Fore Golf Blog 

Volg Fore Golf Blog op Facebook, Twitter en Instagram voor leuke filmpjes, mooie foto's en updates van nieuwe blogs op deze website.

  • Facebook
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon