Golfen in de Dordogne

De Dordogne is al jaren een enorm populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Ieder jaar weer rijden duizenden Nederlanders die kant op. Zelf kom ik al jaren in de Dordogne. Mijn familie had een leuk vakantiehuisje vlakbij Sarlat-la-Canéda dus ik kwam er elk jaar terug.

Tot mijn 12e, toen ik nog niet golfde, heb ik alle kastelen, grotten en pittoreske plaatsjes wel een keer bezocht. De Dordogne is een prachtige bestemming voor zowel jong als oud en ik zou het iedereen aanbevelen hier eens op vakantie te gaan. Er is genoeg te zien en te beleven om je meerdere jaren op rij te vermaken maar na ongeveer 10 jaar had ik het eigenlijk wel een beetje gezien.

Juist op dat moment kreeg mijn familie het golfvirus te pakken. Mijn ouders, broertje, zusje, opa, oma, oom en tante begonnen allemaal met golfen en binnen korte tijd krijg ons huisje in de Dordogne een nieuwe bestemming, het huisje werd onze uitvalsbasis voor golfvakanties.

Naast de reisjes met mijn ouders en de rest van de golfende familie ontstond er al snel een traditie. De mannen (papa, broertje, opa, oom en ik) gingen ieder jaar in de herfstvakantie een week golfen. Deze traditie heeft jaren standgehouden want golfen kan in de Dordogne uitstekend.

Golfen in de buurt Onze ‘Home Course’ was Golf de Lolivarie in Siorac-en-Périgord. Deze golfbaan lag vlakbij ons huisje en hier speelden we dan ook het vaakst. De golfbaan werd gemanaged door de altijd vrolijke Julien die ieder jaar blij was om ons weer te zien. Het was nooit echt druk op de baan en er heerste een gemoedelijke sfeer. Meestal lunchten we na 9 holes en speelden we daarna verder. Ik kan me nog goed herinneren dat we voordat we gingen spelen, moesten doorgeven wat we wilden eten. Dit werd dan in de twee uur nog even gehaald in het dorp en bereid als onze eerste 9 holes erop zaten.

Golf de Lolivarie is een vrij makkelijke baan. Er zijn een aantal korte par-4s en par-5s waardoor je goed kan scoren. Desalniettemin zijn er een aantal hele leuke holes zoals hole 12 met een eilandgreen en de moeilijke openingshole met verschillende waterhindernissen.

Vlak naast Golf de Lolivarie ligt Golf de la Forge, een baan waar we vooral kwamen toen we pas net golfden. Deze 9 holes golfbaan heeft enkel par 3 en 4s en is dus uitermate geschikt voor de beginnende golfer. De greens waren (toen ik er een aantal jaar geleden was) geweldig, erg zacht en heel goed onderhouden. Ik heb me er toentertijd over verbaasd en ik hoop dat het nu nog zo is.

Een andere baan waar we ieder jaar terugkwamen was Souillac Golf & Country Club in de Lot. Deze baan is vrij kort maar wel erg mooi. De baan ligt in de bergen en een buggy is hier haast een must. De baan ligt daarnaast volledig in een eikenbos dus je speelt volledig in het groen. De enorme hoogteverschillen zorgen voor prachtige uitzichten maar ook voor een echte uitdaging. De onwijs moeilijke, geonduleerde greens maken deze golfbaan compleet. Iedereen die gaat golfen in de Dordogne moet deze baan een keer spelen.

Souillac Golf & Country Club

De laatste golfbaan in de buurt is Golf Blue Green de la Marterie. Deze golfbaan is erg heuvelachtig en ligt in een mooie, bosrijke omgeving. De baan is vrij kort maar wel smal. Er zijn veel doglegs en blinde slagen en de baan is hierdoor nooit saai. Helaas is het personeel niet echt gastvrij waardoor gezellig op het terras zitten, niet echt gezellig is. Deze golfbaan is leuk om heen te gaan maar ook niet vervelend om te verlaten.

Bergerac en omgeving Wat verder van ons huisje, in de buurt van Bergerac, liggen ook nog twee golfbaan. Golf Château les Merles is een leuke 9 holes baan. De golfbaan hoort bij het hotel van Château les Merles dat gerund wordt door Nederlandse eigenaren. Het hotel beschikt over een uitstekend restaurant waar je na je ronde heerlijk kunt eten. De golfbaan zelf loopt langs enorme velden met wijnranken en dit zorgt voor bijzondere uitzichten

De andere golfbaan in de omgeving van Bergerac is Château des Vigiers Golf & Country Club. Deze 27-holes golfbaan ligt direct naast het Château des Vigiers dat tevens een hotel is. Deze golfbaan is waarschijnlijk de beste van de Dordogne en voor degenen die geen huisje in de buurt hebben is Château des Vigiers een uitstekend hotel. Deze golfbaan loopt net als Château les Merles langs vele wijngaarden. De golfbaan heeft mooie, grote waterpartijen die vaak in het spel zijn. De baan is best lastig maar erg leuk om te spelen.

Château des Vigiers Golf & Country Club

Heerlijke wijn en eten Toen ik wat ouder werd combineerden we spelen op één van deze golfbanen altijd met een bezoek aan een aantal wijnhuizen. Er zijn er genoeg in de omgeving dus elk jaar bezochten we er een aantal. Na een paar jaar wisten we echter wel waar de lekkerste wijn werd gemaakt dus gingen we hier meestal terug.

Als het qua planning uitkwam gingen we altijd lunchen in een klein cafétje in Sigoulès, waar je voor 14 euro een 4 gangen verrassingslunch krijgt voorgeschoteld, inclusief wijn. Verwacht hier heerlijke Franse (streek)specialiteiten zoals eendenborst of kippenlever.

Het is inmiddels weer een paar jaar geleden dat 'de mannen' zijn gaan golfen. Ik ga ze maar weer eens optrommelen, door het schrijven van dit stukje krijg ik er meteen weer zin in!

Ben je van plan om de Dordogne te bezoeken en wil je meer informatie over de golfbanen en de omgeving? Neem dan contact met mij op voor wat insider tips.

Wil je meer informatie over leuke activiteiten in de Dordogne en de Lot? Kijk dan op blog.pinhigh.nl/dordogne-en-lot/

#Frankrijk #Golfbaan #Golfen #Golfreis #Dordogne

Hoi, ik ben Vincent, student toerisme en golfgek. Ik golf inmiddels al 12 jaar en heb handicap 5. Ik houd van geschiedenis en (nutteloze) feitjes. Althans, mijn vrienden vinden ze nutteloos en worden er soms helemaal gek van. Oordeel vooral zelf, je zal er genoeg tegenkomen op deze website. 
Ik heb een passie voor reizen en er zullen op deze website dan ook veel reisverslagen en mooie golfbanen en bestemmingen voorbij komen.
Ik ben nog niet erg thuis in het gebruik van gadgets maar hierdoor probeer ik met een frisse kijk producten te beoordelen.
Over de Blogger
Volg Fore Golf Blog 

Volg Fore Golf Blog op Facebook, Twitter en Instagram voor leuke filmpjes, mooie foto's en updates van nieuwe blogs op deze website.

  • Facebook
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon