Review: Arccos 360

Statistieken bijhouden als een Pro!

Sinds ik ben begonnen met bloggen heb ik enorm uitgekeken naar het testen van producten. Het product waar ik veruit het meest naar uit keek was Arccos 360. Van te voren was ik lyrisch enthousiast en ik kon dan ook niet wachten om richting de golfbaan te gaan.

Arccos 360

Eerst zal ik wat informatie geven over Arccos 360 en daarna zal ik mijn ervaringen delen.

Wat is Arccos 360?

Arccos 360 is een analyse systeem voor golfers. Arccos 360 registreert al je slagen op de golfbaan en gebruikt de gegevens van deze slagen om statistieken bij te houden. Welke statistieken houdt Arccos 360 bij?

- Gemiddelde afstand met elke club

- Greens in regulation

- Afstand naar de vlag bij approaches

- Percentage geraakte fairways

- De locatie van je gemiste fairways

- Up & Downs

- Sand saves

- 1, 2 en 3-putts

Naast de totalen van deze statistieken worden ook de statistieken per club weergeven. Je kan dus ook precies zien hoeveel greens in regulation je slaat je ijzer-7 of je pitching wedge.

De statistieken kunnen per ronde worden bekeken maar ook over al je rondes die je ooit gespeeld hebt. Je kan het aantal rondes waarover je de statistieken wil zien altijd aanpassen waardoor je erg gericht kunt kijken naar je voortgang.

Naast de ruwe statistieken heeft Arccos een variant van de ‘strokes gained’ statistiek. De strokes gained is een ingewikkelde statistiek die wordt berekend aan de hand van de gemiddeldes van alle golfers. Als je hier niet dagelijks mee bezig bent is dit erg lastig te begrijpen (ook voor mij!) en dus heeft Arccos deze statistiek versimpeld.

Om deze statistiek makkelijker te maken gebruikt Arrcos een handicapsysteem. Arrcos verzamelt alle gegevens van iedere gebruiker en maakt hier gemiddelde statistieken van. Het systeem weet dus precies wat het green in regulation percentage is van iemand met handicap 17. Als mijn percentage beter is dan dat dan zal arccos mij dus een lagere handicap geven.

Mijn Arccos 360 handicap

Voor 5 onderdelen van je spel (drives, approaches, chippen, bunkerslagen en putten) wordt een aparte handicap berekend. Deze handicap krijg je na je ronde te zien en het wordt dus heel snel duidelijk welk onderdeel van je spel goed is en op welk onderdeel je je moet verbeteren.

In de afbeelding hiernaast zie je mijn handicap per onderdeel. Dit zijn de gemiddeldes van mijn eerste 5 rondes. Mijn afslagen, chippen en bunkerspel zitten rond de handicap 10. Mijn putten is erg sterk met een handicap van +2.4 terwijl mijn slagen naar de green niet erg goed zijn met handicap 25.6. Ik kan hier dus meteen uit afleiden dat ik aan mijn ijzerspel moet gaan werken.

Naast de handicap per onderdeel krijg je tevens je Arccos handicap te zien. Dit is je gemiddelde handicap op basis van alle onderdelen en niet op basis van je gemiddelde score.

Een erg leuke feature vind ik de ‘personal bests’. De app houdt namelijk bij wat je beste score, verste drive en je meeste birdies in een ronde ooit zijn. Je hebt dus altijd iets om je best voor te doen omdat het leuk is om deze persoonlijke records te verbeteren. Er zijn zo’n 20 persoonlijke records die worden bijgehouden dus mocht je een keer niet zo goed spelen, probeer dan in ieder geval een record te breken.

Hoe werkt Arccos 360? Mijn handicap per onderdeel

Arccos 360 is een product dat werkt met sensoren. Er zijn 14 sensoren die je onderin elke club in je tas draait. De sensor registreert elke slag die je maakt. Op basis van GPS berekent Arccos je locatie en de afstand tussen twee slagen. Op die manier weet Arccos precies waar je ligt en hoe ver je met elke club hebt geslagen.

De sensoren staan in verbinding met de Arccos app op je telefoon. Voor het juist registreren van je slagen is het volgens Arccos van belang dat je je telefoon in je voorzak houdt tijdens het spelen. Ik heb mijn telefoon eigenlijk altijd in mijn voorzak tijdens het spelen dus voor mij was dit totaal geen probleem. Mocht jij je telefoon echter niet in je zak hebben dan zal je hier toch even aan meten wennen. Het product werkt namelijk alleen als je dit doen.

Het koppelen van Arccos 360

Arccos 360 wordt geleverd in een luxe doosje dat heel goed past bij de uitstraling van het product. Het doosje zit dicht met magneetjes en de sensoren zitten keuring vastgedraaid in het doosje. De sensoren zijn groen met zwart en dit ziet er erg strak uit. Ze zijn ongeveer 1,5 cm hoog en wegen nagenoeg niks. De sensoren zijn gemakkelijk te bevestigen door ze onderin de club vast te draaien.

Arccos 360 in het doosje

Zo ziet Arccos 360 eruit in het doosje

Nadat je alle sensoren hebt vastgedraaid kan het koppelen beginnen. Nadat je de app gedownload hebt kun je invoeren welke clubs je in je tas hebt. De app vraagt dan om de betreffende club te scannen en dit doe je door je camera op de sensor te richten. Het koppelen van een club duurt nog geen seconde dus je bent zo klaar.

De enige club die anders werkt is je putter. Deze sensor ziet er anders uit dan de andere sensoren en deze moet je koppelen via bluetooth. In totaal ben je ongeveer 15 minuten bezig met het koppelen van al je clubs maar als je net zo enthousiast bent als ik over dit product dan doe je dit met een grote lach op je gezicht.

Mijn ervaring met Arccos 360

Arccos 360 op een club

Mijn Arccos 360 kwam gelukkig net op tijd binnen. Een paar dagen nadat ik het pakketje kreeg stond namelijk een golfreisje naar Frankrijk gepland (daarover hier meer). Dit was natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om mijn nieuwe speelgoed te testen.

Het eerste wat me opviel is dat je eigenlijk helemaal geen last hebt van de sensoren. Ze sluiten perfect aan op de dikte van je grips. Tijdens mijn ronde merkte ik eigenlijk niet dat ze op mijn club zaten en dit is erg fijn.

Helaas liep ik tijdens mijn eerste ronde tegen twee problemen aan. Ten eerste werd niet elke slag die ik maakte geregistreerd door de sensoren. Mijn drives, chips en putts werden eigenlijk altijd opgemerkt maar een aantal slagen met mijn ijzers werden niet geregistreerd. Dit was erg frustrerend omdat ik zo erg had uitgekeken naar dit product. Gelukkig kun je na afloop of tijdens je ronde handmatig slagen toevoegen. Je klikt in de app op de locatie van je slag en kiest met welke club je sloeg. Op deze manier worden toch al je slagen en statistieken bijgehouden.

Tijdens een ronde wil je hier echter niet mee bezig zijn en vooral als je op een nieuwe onbekende golfbaan speelt is het lastig om achteraf na te gaan waar je precies lag op elke hole.

Arccos 360 sluit perfect aan op je grips

Een bijkomend nadeel is dat je telefoon onwijs snel leeg gaat als je de app tijdens je ronde gebruikt. Ik startte mijn ronde met 70% batterij maar mijn telefoon was na 13 holes leeg. Ik baalde als een stekker omdat ik de rest van mijn ronde niet kon registreren. Arccos stelt dat je ongeveer 50% van je batterij gebruikt tijdens je ronde maar dit viel bij mij dus veel hoger uit. Mijn telefoon is inmiddels anderhalf jaar oud dus ik ga ervan uit dat dit ermee te maken heeft.

Omdat ik tijdens mijn eerste ronde een hoop slagen zelf moest toevoegen en omdat mijn batterij leeg was gegaan kreeg ik na mijn ronde een automatische mail van Arccos met tips om het gebruik te verbeteren. Ik was zelf al van plan om contact met de helpdesk op te nemen maar dit was dus niet eens nodig.

De eerste tip die ik kreeg was om mijn telefoon in vliegtuigstand te zetten. Als je dit doet moet je wel je bluetooth en hoge precisie locatie aan laten staan. De volgende ronde die ik ging spelen besloot ik dit meteen te doen. Het bleek een gouden zet te zijn en ik gebruikte dit maal slechts 65% van mijn batterij. Dit terwijl ik regelmatig in de app keek om te kijken of alles nog goed ging en al mijn slagen geregistreerd werden.

Alles ging goed!

Ik had namelijk nog een andere tip gekregen. Ik moest het hoesje van mijn telefoon halen zodat de slagen beter gedetecteerd zouden worden. Dit bleek een geweldige tip te zijn want op 2 slagen na werden al mijn slagen gedetecteerd.

De rondes daarna bleef ik dit volhouden en er werden nooit meer dan 3 slagen niet gedetecteerd.Na mijn eerste ronde was ik enorm teleurgesteld in Arccos. Ik had torenhoge verwachtingen omdat ik al enige tijd overwoog om het aan te schaffen nadat ik fantastische reviews had gelezen. Heel even was ik bang dat Arccos die verwachtingen niet waar kon maken maar door de goede service wist ik al mijn probemen op te lossen.

Arccos werkt nu fantastisch!

Arccos 360 hole overzicht

Meestal moet ik na een ronde nog 1 of 2 slagen toevoegen maar hier zit ik totaal niet mee. Na mijn ronde is het eerste wat ik doe toch kijken naar hoe ik heb gespeeld en hoe ver al mijn slagen waren. Daarnaast loop ik alle holes na want strafslagen en ‘gekregen’ putts worden natuurlijk niet automatisch toegevoegd.

Als je hiermee bezig bent is het een kleine moeite om een extra slag of twee toe te voegen. Het toevoegen is heel simpel. Je klikt op ‘edit’ in de app. Je klikt op de locatie waar je bal lag en met welke club je sloeg en je slaat het op.

De afbeelding aan de rechterkant laat het scherm zien waarin je je slagen kunt aanpassen en toevoegen. Het geeft tevens een prachtig overzicht van al je slagen op een hole. Je spel wordt zo heel overzichtelijk weergegeven.

Na mijn ronde ben ik nog geen 5 minuten kwijt om alles toe te voegen en aan te passen. Wel ben ik ongeveer een half uur bezig van het nalopen van al mijn slagen en te kijken wat ik kan verbeteren. Dat ben ik, dat hoef jij niet te doen maar dat is natuurlijk wel het fantastische van dit product.

Op dit moment kan ik echt niet meer zonder Arccos 360. Na mijn tweede ronde, toen alles vlekkeloos verliep, wil ik elke slag bijhouden. Ik vindt het fantastisch om mijn statistieken bij te houden en te kijken of er dingen verbeterd zijn of dat er dingen zijn die ik kan verbeteren.

Verbeterpunten

Hoe geweldig ik Arccos ook vind, er zijn natuurlijk altijd dingen die beter kunnen. Met Arccos zijn dat echter niet veel dingen, er is maar één ding dat ik graag verbeterd zie worden.

Op het gebied van statistieken schiet Arccos namelijk tekort als het op putten aankomt. Op dit moment worden alleen 1, 2 of 3+ putts bijgehouden. Er zijn geen statistieken aanwezig met betrekking tot de afstanden van de putts. Ik zou het fijn vinden als er ooit de mogelijkheid komt om de afstanden van je putts te kunnen meten. Op die manier zou je bijvoorbeeld precies kunnen zien hoe goed je bent van iedere afstand en het percentage van putts die je maakt binnen een meter.

Wat kost Arccos 360?

Arccos 360 wordt op dit moment verkocht door Jumbo Golfwereld voor € 279,-. Dit is zeker niet goedkoop maar geloof me, het is de moeite waard. Bijkomend pluspunt, je hoeft geen potloodjes meer te kopen want al je slagen worden bijgehouden.

Moet jij Arccos 360 kopen?

Zeker weten!

Arccos 360 is geweldig! Als jij ervan houdt om alle slagen van je spel bij te houden en te analyseren is Arccos 360 echt wat voor jou. Arccos claimt dat je je handicap 36x (!!) sneller kan verbeteren als je Arccos 360 gebruikt. 36x lijkt heel veel maar voor een beginnende golfer kan dit echt gebeuren. In plaats van urenlang ballen te slaan op de driving range zie je doormiddel van je statistieken precies welk onderdeel je moet trainen. Je besteedt je tijd dan veel efficiënter en je verbetert je handicap dus ook aanzienlijk sneller.

Voor de meer ervaren/betere golfer is Arccos ook fantastisch. Je krijgt met Arccos 360 toegang tot statistieken die normaal alleen toegankelijk zijn voor professionals. Je ziet precies wat je fout doet en alle gegevens zullen je helpen om gerichter te trainen en beter te spelen.

Conclusie

Arccos 360 is geweldig, het is niet perfect maar het is toch geweldig. Er zijn een paar kleine dingetjes die verbeterd moeten worden maar toch ben ik zo blij als een kind dat ik Arccos 360 elke ronde weer kan gebruiken.

Door Arccos te gebruiken kreeg ik niet alleen de kans om mijn spel te verbeteren, het blijft elke ronde een plezier om het te gebruiken. De persoonlijke records, die je hiernaast kan zien, zorgen ervoor dat ik elke ronde weer extra mijn best doe om ze te verbeteren. Daarnaast vind ik het fantastisch om mijn eigen statistieken bij te houden om te zien waar ik goed in ben en wat beter kan.

In het begin liep ik tegen wat problemen aan maar die ben ik eigenlijk alweer vergeten. Door deze review te lezen hoef jij diezelfde fouten niet te maken en zal Arccos meteen geweldig werken. Arccos is de beste gadget die je je kan voorstellen. Dus in plaats van je geld uit te geven aan een nieuwe golfhorloge, koop Arccos 360!

Klik hier voor meer informatie over Arccos 360.

#Equipment #GPS #Arccos #Statistieken #Golfen

Hoi, ik ben Vincent, student toerisme en golfgek. Ik golf inmiddels al 12 jaar en heb handicap 5. Ik houd van geschiedenis en (nutteloze) feitjes. Althans, mijn vrienden vinden ze nutteloos en worden er soms helemaal gek van. Oordeel vooral zelf, je zal er genoeg tegenkomen op deze website. 
Ik heb een passie voor reizen en er zullen op deze website dan ook veel reisverslagen en mooie golfbanen en bestemmingen voorbij komen.
Ik ben nog niet erg thuis in het gebruik van gadgets maar hierdoor probeer ik met een frisse kijk producten te beoordelen.
Over de Blogger
Volg Fore Golf Blog 

Volg Fore Golf Blog op Facebook, Twitter en Instagram voor leuke filmpjes, mooie foto's en updates van nieuwe blogs op deze website.

  • Facebook
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon