Golftoernooi in de Belgische Ardennen

Eindelijk was het zo ver, het Koningstoernooi van Pin High in de Ardennen waarbij wij zouden spelen op Five Nations en Durbuy GC. Een aantal maanden geleden werd mij gevraagd om dit toernooi samen met Coby te organiseren. Uiteraard hoefde ik hier niet lang over na te denken, hoeveel mensen krijgen nou de kans om als stagiair mee te gaan op reis en naast de organisatie heerlijk te gaan golfen.

Woensdag om half zeven ’s avond zouden we verzamelen in de bar van het nieuwe Five Nations Golfhotel voor de kennismaking met de groep en een daarop aansluitend diner. Coby had ik gelukkig al eerder ontmoet toen we op een prachtige dag op de Veluwse Golfclub een eerste kennismaking hadden. Het klikte meteen dus ik keek met veel plezier uit naar onze samenwerking.

Ik besloot op woensdag al vroeg te gaan rijden zodat ik in de middag nog even de baan in kon en het hotel kon inspecteren. Het viel me meteen op dat het hotel nog niet af was. Een maand eerder had ik dit hotel samen met het hele Pin High team bezocht en het zag er op dat moment inderdaad naar uit dat er nog het een en ander moest gebeuren. De beloftes van het hotel dat het allemaal afgemaakt zou worden in de tussenliggende periode waren dus niet uitgekomen maar gelukkig waren het restaurant en de kamers klaar.

Na ingecheckt te hebben ging ik de baan in met een heerlijk zonnetje. De baan lag er een stuk beter bij dan een maand eerder maar op de green van hole 1 werd meteen duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is. De greens waren enorm slecht door vele kale plekken. De bal hobbelde op en neer en de snelheid was ver te zoeken. Putten op deze greens zat dicht tegen een nachtmerrie aan en niet wat je verwacht tijdens een golftoernooi.

De rest van de greens waren niet veel beter maar het zonnetje maakte een hoop goed. De vergezichten op Five Nations zijn prachtig en de vele hoogteverschillen maken deze baan heel leuk. Als de baan beter onderhouden zou worden kan Five Nations geweldig zijn om te spelen maar als je elke hole afsluit op zo’n hobbelige green eindigt het toch telkens in een teleurstelling. Na 18 holes in een kleine 2,5 uur was het tijd voor een biertje en in de bar zaten al een aantal deelnemers waar ik me bij aansloot. Na een snelle douche was het tijd om te verzamelen en tot mijn schrik werd er een buffet voorbereid. De kok was vertrokken dus een drie gangen diner zoals beloofd kon niet geserveerd worden. Het diner was oké maar niet geweldig en viel helemaal tegen omdat er een uitgeserveerd diner verwacht werd. Dit probleem bleek het eerste van velen en niet waar je op zit te wachten als reisleider.

De volgende ochtend stond ik weer vroeg op de teebox om alle flights te starten. Om 10 uur vertrokken de eersten waarna ik om 10 over half 12 kon afslaan. Het was het begin van een lange dag die voor mij tot half 6 duurde voor ik van de achttiende green liep. Onderweg was het weer wisselvallig want drie flinke regenbuien zorgden ervoor dat de regenkleding vaak aan maar ook weer uit moest. Na regen komt namelijk zonneschijn en dat was deze dag zeker het geval. De baan lag er nog hetzelfde bij als een dag eerder en mede door de greens vielen de scores erg tegen.

Tegen de avond deed het volgende probleem zich voor, Door de werkzaamheden rond het hotel was er geen warm water en iedereen moest dus koud douchen. Na een lange ronde op de golfbaan is dit het laatste wat je op zit te wachten. Gelukkig was er die avond wel een kok en een goed diner dat hopelijk de problemen wat verzachtte. De volgende dag stond gelukkig een ronde op Durbuy GC op de planning die van horen zeggen een stuk beter onderhouden was.

Op hole 1 werd meteen duidelijk dat dit het geval was want Durbuy GC lag er prachtig bij, zelfs de greens. Five Nations is al erg spectaculair maar Durbuy doet daar nog een schepje bovenop. Alle holes gaan omhoog of omlaag en de vele doglegs maken de baan heel uitdagend. De eerste 9 holes zijn prachtig gelegen in een bos en eigenlijk alle holes liggen hier los van elkaar. Op de downhill holes kan enorm ver geslagen worden en ik ga hier dan ook voor, helaas met af en toe een verloren bal tot gevolg. De tweede 9 holes zijn iets minder begroeid maar ook hier liggen een aantal prachtige holes die het uiterste van je golfspel vragen.

Na een heerlijk ronde ploften we neer op het terras. De zon schijnt al de hele dag dus we kunnen nog even heerlijk nagenieten. Nadat alle scorekaarten verzameld zijn keer ik terug naar het hotel voor hopelijk een warme douche. Gelukkig maar, deze keer is er wel warm water. Tot mijn spijt zie ik daarna echter dat er weer een buffet wordt voorbereid. Hier zat niemand op te wachten maar helaas is er weer geen kok die een normaal diner kan koken.

Om de deelnemers iets te compenseren lukt het mij om voor de laatste dag gratis buggy’s te regelen en geef ik vanuit Pin High iedereen een gratis drankje. Dit lost de problemen natuurlijk niet op maar het is het minste wat ik kan doen.

De volgende ochtend begint de finaleronde van het Koningstoernooi op Five Nations. Ik begin vroeg zodat ik na negen holes naar binnen kan om de prijsuitreiking voor te bereiden. Op hole 1 wordt meteen duidelijk dat de baan er beter bijligt dan twee dagen eerder. Er is gemaaid, de greens zijn sneller en iets minder hobbelig en het spel is dus een stuk aangenamer dan de eerste dag.

Toen iedereen binnen was en de scores geteld waren kon er worden begonnen met de prijsuitreiking. De winnaar was bekend, de prijzen verdeeld en iedereen nam afscheid en ging weer op huis aan. Terugkijkend op het toernooi zijn er veel te veel dingen fout gegaan. Het hotel was nog niet klaar en dit toernooi had eigenlijk ergens anders georganiseerd moeten worden. Er moest nog te veel gebeuren aan zowel het hotel als de baan om alles goed te laten verlopen. Ik heb heel prettig met Coby samengewerkt en alles zo goed mogelijk proberen op te lossen. De opeenstapeling van problemen zorgde echter toch voor veel begrijpelijke teleurstelling.

Het Five Nations Golfhotel is in potentie een heel leuk hotel op een goede locatie. Om die potentie te halen zal er echter nog veel moeten gebeuren aan zowel het hotel zelf als de organisatie en communicatie binnen het bedrijf. Ook de golfbaan kan een unieke belevenis worden en het is haast zonde dat een baan met zo’n mooie lay-out zo slecht onderhouden wordt. Five Nations moet beter want als dat niet gebeurt heeft dit hotel geen kans van slagen.


Hoi, ik ben Vincent, student toerisme en golfgek. Ik golf inmiddels al 12 jaar en heb handicap 5. Ik houd van geschiedenis en (nutteloze) feitjes. Althans, mijn vrienden vinden ze nutteloos en worden er soms helemaal gek van. Oordeel vooral zelf, je zal er genoeg tegenkomen op deze website. 
Ik heb een passie voor reizen en er zullen op deze website dan ook veel reisverslagen en mooie golfbanen en bestemmingen voorbij komen.
Ik ben nog niet erg thuis in het gebruik van gadgets maar hierdoor probeer ik met een frisse kijk producten te beoordelen.
Over de Blogger
Volg Fore Golf Blog 

Volg Fore Golf Blog op Facebook, Twitter en Instagram voor leuke filmpjes, mooie foto's en updates van nieuwe blogs op deze website.

  • Facebook
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon