Baanrapport: Golfpark de Haenen

Gedurende de week waren de voorspelling voor het weekend uitstekend maar op de zaterdag zag het weerbericht er toch een stuk minder goed uit. Code geel in het zuiden, laat dat nu net de plek zijn waar ik wilde gaan golfen. Op zondagmiddag 27 mei hadden we om half 4 een starttijd op Golfpark de Haenen vlakbij Breda. Gezien de weersvoorspellingen hielden we buienradar goed in de gaten en in de ochtend gaf buienradar aan dat het om half 3 droog zijn worden, prima. Nederland zou Nederland echter niet zijn als de weersvoorspellingen niet klopte want een paar uur later zouden de onweersbuien al tot 17:00 uur duren. We besloten het er toch maar op te wagen.

Op hoop van zegen reden we in de stromende regen richting de golfbaan. Toen we aankwamen was het zo goed als droog en de lucht leek een stuk minder dreigend dan onderweg. Iets voor half 4 konden we afslaan terwijl er nog een paar druppeltjes vielen die eigenlijk wel verkoelend werkten.

Hole 1 op de Haenen is meteen een leuke dogleg die om de driving range heen loopt. Ik besloot niet voor de green te gaan en veilig met een ijzer af te slaan. Slechte keus, De informatieborden met de lay-out van de hole geven op de Haenen geen informatie over de afstanden en hierdoor was mijn afslag te kort. Mijn ijzer 5 belandde achter een boom en ik begon met een double bogey. De eerste vier holes speelde ik niet goed maar gelukkig wist ik mezelf te herpakken.

De Haenen is misschien wel de meest afwisselende golfbaan van Nederland. Hole 1 heeft het karakter van een parkbaan waarna je van hole 2 tot en met hole 6 op een heidebaan speelt. Dit gedeelte wordt gekenmerkt door een hoge heide rough die in mijn ogen niet echt eerlijk is. De fairways zijn vrij smal maar als je de fairway mist is er een grote kans dat je je bal kwijt bent. De holes zijn wel erg mooi en uitdagend door de grote wasteland bunkers die in dit gedeelte van de golfbaan liggen.

Van hole 7 tot 9 kom je weer terecht op een parkbaan. Grote waterhindernissen en bloeiende rododendrons sieren deze holes. De tweede negen begint met een prachtige par-3. Helaas moet je op deze hole afslaan van kunstgras en dat neemt toch wel iets van de charme van deze hole weg. Hole 10 tot en met 14 bevinden zich in een mooi stuk bos. Deze holes vind ik persoonlijk het mooist omdat je hier volledig in het groen loopt. De eerste negen holes zijn heel leuk maar de omliggende woningen en gebouwen maken de baan toch iets minder mooi.

Na de bosholes volgen nog drie holes over de heide. Dit gedeelte van de golfbaan, eigenlijk al vanaf hole 13, is sterk glooiend wat zorgt voor wat extra uitdaging en soms een prachtig uitzicht over de heide. Je sluit je ronde af met een parkland hole. Deze afsluitende par-4 is niet heel lang maar de green wordt beschermd door een grote vijver. Je kan hier dus goed scoren maar ook compleet kopje onder gaan.

Conclusie Golfpark de Haenen is een hele mooie en afwisselende golfbaan. De greens waren recent geverticuteerd dus over dit onderhoud kan ik geen uitspraken doen, de rest van de golfbaan lag er uitstekend bij, alleen de heide vind ik iets te hoog. Het is jammer dat je op veel holes tegen een woonwijk aan kijkt en het lijkt me daarom een goed idee om meer begroeiing langs de golfbaan te zetten. De twee negen zijn naar mijn mening een stuk mooier omdat hier geen bebouwing te zien is. De routing van de golfbaan kan iets beter. De eerste negen kent bijvoorbeeld 4 keer een par-4 terwijl de laatste 5 holes allemaal een par-4 zijn. Al met al is dit toch een hele leuke golfbaan die denk ik niet snel gaat vervelen.


Hoi, ik ben Vincent, student toerisme en golfgek. Ik golf inmiddels al 12 jaar en heb handicap 5. Ik houd van geschiedenis en (nutteloze) feitjes. Althans, mijn vrienden vinden ze nutteloos en worden er soms helemaal gek van. Oordeel vooral zelf, je zal er genoeg tegenkomen op deze website. 
Ik heb een passie voor reizen en er zullen op deze website dan ook veel reisverslagen en mooie golfbanen en bestemmingen voorbij komen.
Ik ben nog niet erg thuis in het gebruik van gadgets maar hierdoor probeer ik met een frisse kijk producten te beoordelen.
Over de Blogger
Volg Fore Golf Blog 

Volg Fore Golf Blog op Facebook, Twitter en Instagram voor leuke filmpjes, mooie foto's en updates van nieuwe blogs op deze website.

  • Facebook
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon